• Novinky

            • Aktualizácia údajov, predpisov platieb a variabilných symbolov

              Vážení rodičia,

              dňa 25. septembra 2020 (piatok) Vám boli zaslané predpisy platieb školného za navštevované odbory Vášho dieťaťa v Základnej umeleckej škole pri Spojenej škole, Letná ul. Poprad.

              V prípade, že nemáte predpis doručený alebo doplňujúcich otázok, kontaktujte triednych učiteľov príslušných odborov v ZUŠ.

              Ďakujeme za porozumenie.

            • Absolventské projekty

              KVETY

              Na tejto práci sa mi pracovalo veľmi dobre. Keďže bývam v obytnom dome, tak nemám každý deň prístup k záhradám. No vždy keď ideme k mojej tete do Smolníka, tak jednou z vecí na ktoré sa teším je jej voňavá záhrada. Kvety na svoj absolventský projekt som nevyberala podľa jej záhrady, ale podľa toho, ktoré kvety mám rada ja. Výtvarnú techniku som vyberala tiež podľa toho, ako na mňa kvietok pôsobil. Keď na mňa kvet pôsobil nežne použila som pastelky či anilínové farby, keď na mňa pôsobil ostro použila som temperu. Aj ďalšie grafické techniky som prispôsobila tvaru kvetu, vybrala som si papierotlač, suchú ihlu, plánovaný linoryt som už v kole zrealizovať nestihla.

              Keďže kvety nepatria len do záhrady ale aj do sveta módy. Na mojich ďalších prácach môžete vidieť šaty vytvorené z kvetov. Tému kvetov som si pri úvodnom premýšľaní o projekte nevybrala ako prvú, ale som rada, že som realizovala tento voňavý a krehký motív.

              Tímea Chovanová

              KONŠPIRAČNÉ TEÓRIE

              Napadlo vám niekedy, že taká bežná vec ako cigarety môže mať spojenie s jedným z najkrutejších klanom sa svete? Alebo že zem nemusí byť guľatá, ako vás to učili? A čo tak skupina ľudí, ktorá nás všetkých ovláda a riadi vaše životy?

              Plochá zem
              Otázka tvaru Zeme a jej miesta vo vesmíre je jednou z tých otázok, ktoré si ľudia dávajú asi už od vzniku našej existencie. Ako konkrétne vyzerá Zem, odkiaľ prišla, kde skončí a do akej hĺbky siaha, to závisí od nich, ako si ju idealizujú a formujú podľa svojich predstáv. Nám by sa napríklad celkom páčilo, keby na začiatku nebola Zem, ale PlochozemTerryhoPratchetta.

              „Ajhľa... Prichádza korytnačka Veľká A’Tuin, pomaly pláva cez medzihviezdny záliv, na ťarbavých končatinách má vodíkovú námrazu, jej obrovský a prastarý pancier brázdia krátery po meteoritoch. Očami veľkosti mora, zakalenými vekom a prachom z asteroidov, uprene hľadí na svoj cieľ. Mozgom väčším ako mesto s geologickou pomalosťou myslí iba na tú ťarchu.

              Väčšinu ťarchy majú, samozrejme, na svedomí Berilia, Tubul, Veľký T‘Phon a Jerakeen, štyri obrovské slony, ktorým na širokých chrbtoch opálených hviezdnym jasom spočíva kotúč Plochozeme..."

              KKK vlastní Marlboro
              Od polovice 80. rokov 19. storočia existovali povery, podľa ktorých značenie na obaloch cigarietMarlboro označovalo ako vlastníka Ku Klux Klan, odvolávajúc sa na:

              • Červené časti na bielom podklade majú tvar veľkého písmena "K"
              • "Mar" sa číta hore nohami ako "jew" (anglicky „žid") "Iboro" sa číta v angličtine odzadu ako"horrible" („odporný") = odporný žid
              • Motto "veni, vidi, vici" (prišiel som, videl som, zvíťazil som) je považované za slogan Ku Klux Klanu.

              Ilumináti

              Ilumináti boli stúpenci tajnej nemeckej  spoločnosti IlluminatiGermanae (dosl. Osvietenci Nemecka) založenej v roku 1776. Snažili sa aplikovať myšlienky osvietenstva.

              V roku 1785 bola spoločnosť zakázaná. Následne sa väčšina jej členov pridala k slobodomurárom. Neskoršia snaha o obnovenie z roku 1896 nasmerovala učenie k hermetizmu. V roku 1933 bola opätovne zakázaná a po 2. svetovej vojne obnovená (Svetová spoločnosť iluminátov, Rád iluminátov).Niektorí ľudia veria, že táto skupina ľudí ovláda všetko, čo sa deje na zemi.

              Tieto konšpiračné teórie ma síce zaujímajú, nie som však ich zástancom, ponúkam len zamyslenie sa a samozrejme aj pobavenie.

              Nina Maliničová

              TURECKÉ VYKÚPENIE

              Ilustráciu balady som si vybrala, aby som prepojila svoj obľúbený literárny žáner s mojou obľúbenou činnosťou. Dotváranie textu maľbou bol vždy môj obľúbený žáner. Nájsť neznámu baladu bolo trocha ťažšie, ako som si myslela, ale nakoniec sa mi to podarilo. Ilustrovala som takmer zabudnutú baladu z tureckých čias. Na ilustrovanie som si vybrala techniku maľby temperou, ktorú som dotvárala pastelom. Keďže na detaily si nepotrpím, vybrala som si spôsob maľby, pri ktorom som základom boli dve postavy súrodencov. Ako v balade rástlo súrodenecké duo, tým viac som cítila, ako rastie aj moja snaha stále vyskúšať čosi nové, hlavne čo sa týkalo farebného riešenia ilustrácii. Postupne sa môj maliarsky prístup mierne menil.  Predtým mi bolo kreslenie krajiny v pozadí proti srsti, no počas tohto roku som zistila, že to nie je až také náročné, hoci som sa držala jednoduchých pozadí bez náročných uhlov pohľadu. Práca na tomto projekte mi otvorila nové možnosti na hľadanie si svojho vlastného rukopisu a zdokonaľovanie sa v maľbe.

              Petra Petrásová

              DNEŠNÁ DOBA

              Keď sa pozriete na svet 21. storočia, tak čo vidíte? Skrývate sa pred pravdou alebo ju s pokojom prijímate? Veľa ľudí túto pravdu nevidí alebo ju ignoruje, no podľa môjho úsudku by sa tieto veci mali riešiť.

                 

              Nepravá tvár: Zamysleli ste sa niekedy nad tým s akým človekom sa rozprávate? Či sa za jeho úsmevom neukrýva niečo, čo by ste o ňom nikdy nepovedali? Všimnite si, koľko ľudí má inú identitu, koľko ľudí sa hra na niečo, čo ani v skutočnosti nie sú.

              Šikana: Mnoho detí je v tejto dobe šikanovaných, no už sa to až tak nerieši tak, ako kedysi. Niektoré deti sú čoraz krutejšie a určite ich nezastaví nejaké napomenutie.

              Nahota na internete: Ani neviete koľko tínedžerov posiela fotky svojich tiel na internet. Možno si hovoríte, že to posielajú niekomu, komu naozaj veria. No sklamem vás. Veľa dievčat i chlapcov posielajú tieto fotky len zo zvedavosti a dokonca aj osobe, ktorú pred piatimi minútami spoznali na internete. Myslia si že fotka bude v bezpečí u úplne cudzieho človeka ? Pravda je však opakom, už len z dôvodu, že fotku poslali niekomu na sociálnu sieť je isté, že tá fotka z internetu nezmizne.

              Pedofília: O tejto takzvanej chorobe ste už určite všetci počuli. Samozrejme nie je to prípad len dnešnej doby, ale myslím si, že s novými možnosťami sa to zhoršuje. Na internete je plno dospelých ľudí, ktorí na internete vyhľadávajú malé dievčatá, či chlapcov. Niektoré deti si ani neuvedomujú, že sú pod tlakom nejakej pedofílie, pretože si myslia, že je super byť s niekým starším.

              Že vraj rodina: Koľko krát sa stalo, že otec rodiny odišiel za nejakou inou ženou. Otcovia sa potom len tvária, že ich zaujíma aj ich prvá rodina, len preto aby neprišli o svoje deti, no oni o nich prišli už v ten moment, keď tu svoju rodinu hádzali do koša.

              Bezohľadnosť: Dnešný svet je bezohľadný. V tejto dobe by si ľudia najradšej všímali iba seba. Keď vidia ležiaceho človeka na zemi, tak mu nepomôžu, pretože si pomyslia, že z toho budú mať problémy, alebo by sa ich niekto pýtal až moc veľa otázok.

              „Eco“ fajčiari: Naša planéta je veľmi znečistená a tak tu sú ľudia, ktorí sa snažia našu planétu robiť lepšou. Bohužiaľ veľa z týchto ľudí sa tvarí, že chcú našej planéte pomáhať, ale napriek tomu fajčia.

              Naše ovzdušie: Už ako som hovorila o fajčení, tak nie len to ničí naše ovzdušie. Našu atmosféru ničia aj továrne, do ktorých vkladáme svoje peniaze. V niektorých krajinách je tak zlý vzduch, že sa bez rúška z domu nepohnú.

              Katarína Pjatáková

              ARCHITEKTÚRA

              Architektúru som si vybral kvôli tomu, lebo architektúra pre mňa znamená niečo, čo je dokonalé, aj to čo sa dá zároveň tvarovať. Je to jedinečný druh umenia, kde sa autor môže inšpirovať aj niečím z reality, napríklad ako Opera House v Sydney, bola inšpirovaná lietajúcou labuťou. Architekt musí navrhnúť tvar, veľkosť, farebnosť...

              Ja som svoje kresby som rozdelil na viacero častí: interiér, exteriér, urbanizmus.

              V úvode projektu som nakreslil historické stavby. Počas karantény som doma realizoval moje vlastné exteriérové návrhy na moderné budovy a interiérový dizajn.

              Branislav Soročina

              ILUSTRÁCIE KU KNIHE T. SUTHERLAND, MOON RISING

              Výber témy bola pre mňa komplikovaná záležitosť. Od začiatku som chcela pracovať s textom formou ilustrácii, ale nevedela som nájsť vhodný text. Nakoniec som sa rozhodla pre knihu od autorky Tui T. Sutherland, Moon Rising. Počas roka som stihla realizovať 5 ilustrácii rôznych scén v rôznych častiach knihy.

              Jeden z problémov pri tvorení kresieb bol aký vizuál zvolím. Rozhodla som sa pre klasický prístup s dominanciou perokresby, kolorovanej vodovými farbami. Oproti ľudským postavám som mala výhodu, pretože som mohla väčšinou spoliehať na farby pre rozoznávanie drakov. Pre základný výzor jednotlivých postáv som zväčša vychádzala z knihy a trocha som si ich dotvorila. Snažila som sa vyskúšať rôzne prístupy ku kresbám, hlavne pri uhloch pohľadu a kompozícii. Za zmienku stoja aj výrazy tvárí. V nich vidím najväčšie zlepšenia.

              Nič nie je dokonalé a aj v mojich kresbách vidím veľa chýb a nedostatkov. No aj tak, ak sa mám spätne pozrieť na svoj výkon, myslím, že som sa tento rok výrazne zdokonalila.

              Mirka Šebestová

              Obyčajná vec

              Vybrať si absolventskú prácu bolo pre mňa veľmi ťažké. Mal som veľa nápadov, ale ničomu z toho som nechcel venovať príliš veľa času. Hľadal som jednu tému v ktorej by som dokázal využiť všetky zručnosti, vedomosti a techniky, ktoré som sa počas štúdia naučil. Nad témou som rozmýšľal dlho. Rozhodol som sa až na hodine, keď som sedel a obzeral sa po ateliéri. Zrazu som uvidel toaletný papier a hneď som vedel že by to mohla byť super originálna téma na absolventskú prácu. Aj keď sa zdá, že je to veľmi jednoduchá téma je to však naopak, dá sa s ňou veľa pracovať a využiť pri tom všetku predstavivosť a fantáziu. Toaletný papier je tak bežná vec, že niektorý ľudia sa pri nej ani nezastavia a berú ho ako samozrejmosť. Dá sa sním robiť hocičo. Je to perfektný objekt pre každého. 

              Filip Kováč

              Inšpirované Monetom

              Inšpiráciu od Clauda Moneta som si vybrala pretože sa mi páči jeho tvorba. Monetova tvorba je väčšinou s témou prírody. Maľoval s olejovými farbami, ale ja som kreslila prevažne so suchým pastelom. Nakreslila som podľa neho niektoré diela. Začala som obrazom s názvom Japonský most, ktorý je jeden z najznámejších. Pokračovala som ďalšími dielami ako TheRowingBoat (Čln), TheCliffsatÉtretat (útesy pri Étretat) alebo  WoodedPath (Lesná cesta). Skúsila som namaľovať aj malý obraz s olejovými farbami. Keďže hlavná téma bola príroda, hnedými uhlíkmi som nakreslila kôru a  pastelkami som nakreslila rôzne lekná. Podarilo sa mi naučiť sa maľovať niektoré prvky prírodnej štruktúry a lepšie pracovať so suchým pastelom.

              Alica Peštová

              VanGoghova Hviezdna noc

              O mojej téme na absolventskú prácu som nemusela rozmýšľať veľmi dlho. Riadila som sa tým, čo mám rada, a čo sa mi páči. Na hodinách výtvarnej som vždy rada vyrývala do lína a pracovala s grafickým lisom. Stopy, ktoré rydlo zanechávalo na línie, mi pripomínali ťahy štetcov maliara Vincenta vanGogha. Hneď som mala jasno v tom, čo budem robiť - jeden z jeho najznámejších obrazov „Hviezdna noc”. Vybrala som si jednu konkrétnu časť a s rydlom som začala vytvárať podobné ťahy aké boli na obraze. Postupne som vytvorila niekoľko odtlačkov a na niektorých chýbal mesiac. Napadlo mi, že prázdne miesta na obrázkoch vyplním prvkami z jeho iných obrazov (stolička, loď a kostolná veža). Moje ďalšie diela som kreslila suchým pastelom. Na prvom je stále ten istý obraz ale v negatíve a na druhom je úplne iná krajina. Zo svojou prácou som spokojná, pretože som používala techniky, ktoré mi idú a výber obrazov, ktorými som sa inšpirovala bol pre mňa ako stvorený. 

              Soňa Semančíková

              LeagueofLegends

              Postavy, ktoré som kreslil sú z hry LeagueofLegends. Túto hru som si vybral, lebo ju hrám zo všetkých hier najdlhšie, už 4 roky. Hraním tejto hry som strávil približne 180dní. Postavy ktoré som si vybral sa mi zdali  vzhľadom najzaujímavejšie.

              Prvá postava ktorú som kreslil bola JINX. Vybral som si ju preto, lebo za ňu hrávam veľmi často a rád a ako som už spomínal vyzerá zaujímavo, mám za ňu odohratých 380 hier čo je pre predstavu približne 12dní.

              Druhou postavou bol ZED. Jeho som vybral, lebo je to jedna z najhranejších postáv hry.  Preto som ho kedysi začal hrať aj ja. Mám zaňho odohratých 190 hier čo je asi 6dní.

              Jerguš Trgiňa

              Zátišie

              Ako absolventskú prácu som kreslila zátišia, lebo som sa potrebovala pripraviť na talentovky. Najviac ma bavilo tieňovať a najmenej mi išlo kresliť obrysy.

              Alexandra Vojčíková

              Moja radosť

              S mojim psom som každý deň a preto výber absolventskej práce nebol až taký ťažký. Aj keď psi nevedia hovoriť často mi rozumejú viac ako ľudia. Môj pes mi dal často zabrať a nie len na papieri. Laba môjho psa vyrobená z hliny sa v peci celá roztrieštila a tak som mala o jednu prácu menej. Najviac som si obľúbila kreslenie uhlíkom a suchým pastelom. S mojou prácou som spokojná no mrzí ma strata hlinenej laby. 

              Petra Tkáčová

              Život – emócie, pocity, vlastnosti

              Na túto tému som prišla náhodou, keď som rozmýšľala, čo kresliť. Zaujala ma myšlienka, že na svete zároveň prebieha tak veľa situácií a toľko ľudí zažíva zlomové okamihy života, ktoré sa navzájom diametrálne odlišujú. Niekto zažíva neskutočnú radosť a v tom istom momente sa niekoho život rozpadá na kúsky. Chcela som vyjadriť rôznorodosť každodenného života. Snažila som sa vystihnúť čo najjednoduchšie jeden pocit, emóciu...v jednom obrázku tak, že som nakreslila jednoduchú kresbu a doplnila som ju farbou, ktorá podľa mňa mohla daný moment života vystihovať. Prvýkrát som pracovala s počítačovou grafikou a bola to zaujímavá skúsenosť.

                                                                                                                                    Petra Kvaková

              Jablko

              Od malička rada kreslím a výtvarný odbor na umeleckej škole navštevujem počas celého štúdia na základnej škole s radosťou. Tento rok som absolventka a ako tému na svoj absolventský projekt som si vybrala jablko. Vybrať si tému, s ktorou budem pracovať celý rok, bolo pre mňa veľmi náročné. Keďže som sa tento rok okrem iného pripravovala aj na talentové skúšky na Strednú pedagogickú školu v Levoči, začala som kresliť zátišia s vierou, že ma počas ich kresby téma napadne. Tak sa aj stalo. Uvedomila som si, že na každom mojom zátiší sa nachádzalo jablko. Vtedy som pochopila, že som konečne zistila, akým smerom pôjdem na výtvarnej tento rok. Niekomu sa môže zdať jablko ako obyčajné ovocie. Je to vlastne jednoduchý guľa so stopkou. V mojom prípade ale platí, že v jednoduchosti je krása. Myslím si, že na svete nič jednoduchšie a krajšie ako jablko ani nie je. A tak som začala som kresliť jablko ceruzkou, pokračovala som pastelkami, uhlíkom a rudkou. Ďalej nasledovala maľba temperami a nakoniec som vyryla jablko do linolea. Kresbu a maľbu zátiší som si za tento školský rok veľmi obľúbila. Najviac som si obľúbila kresbu zátiší uhlíkom. Rovnako ma oslovila aj téma jablko a aj keď už školský rok končí, so zátišiami a jablkami určite nekončím. Práve naopak. Stále rozmýšľam akým spôsobom by som mohla ešte jablko nakresliť. Tento rok som si veľmi užila a som rada, že som mohla absolvovať výtvarný odbor na Základnej umeleckej škole v Poprade pod vedením skvelej pani učiteľky Ftorekovej.

                                                                                     Soňa Voláková

              Záznamy

              Moje práce sú zamerané na kresbu fixkou, ktorá mi je najbližšia. Snažila som sa prácu vypracovať v štýle pop artu. Hrávam basketbal, téma mi je veľmi blízka preto, 2 obrázky zobrazujú basketbalistov a jeden zobrazuje momentálne jednu z najznámejších speváčok, ktorej hudba ma oslovila.

              Emma Chmurová

              Jakub Lapšanský

              Štruktúry

              Moja práca obsahuje celkovo 3 diela, štúdie. Zvolila som si techniku kresby ceruzou, pretože sa s ňou dá krásne tieňovať a takisto sa mi páči štruktúra tuhy na papieri a možnosť kombinovania tvrdostí ceruziek, prekrývanie čiar. Mojím cieľom je zvládnutie realistickej kresby, zdokonalenie sa v práci s ceruzou – vytváraním čiar a tieňov. Mojím zámerom pri tvorbe tohto diela bolo aby vyzeralo skutočne, reálne. Inšpirovala som sa už hotovou kresbou skrutiek. Páčilo sa mi, že na prvý pohľad vyzerali ako fotografia, no zároveň som na nich našla malé geometrické chyby. Práve to ma oslovilo, lebo autor zachytil realitu s mäkkosťou a výtvarnosťou, či už kreslil skutočné skrutky v krabičke, alebo ich fotografiu. Pracovala som s bielou farbou papiera a čiernou farbou tuhy za pomoci mäkších aj tvrdších ceruziek, čo mi umožnilo využiť dostatočný rozsah od najsvetlejších miest skrutiek až po najtmavšie tiene.

              Simona Ričovská

              Polárna žiara

              Na začiatku som pracovala na téme zvierat, neskôr ma zaujala polárna žiara. Začala som sa o ňu viac zaujímať a venovať viac. Je veľmi zaujímavá a je malá pravdepodobnosť, že ju každý z nás uvidí aj naživo. Tak som ju namaľovala tak, ako si myslím, že môže v istom okamihu vyzerať. Zvolila som maľbu temperou a pre jedinečný okamih aj maľbu pastelom.

              Klaudia Kubaská

              Kalendár

              Už ste sa niekedy zamysleli nás tým, aké by to bolo, keby deň mal viac ako 24 hodín, týždeň viac ako 7 dni a rok viac ako 365 dni ? Každý človek by mal viac času, ktoré by využil prácou, zábavou, oddychom, tvorivosťou,... No my sme už zvyknutý a neuvedomujeme si, že tento zaužívaný systém je tu už roky. Kalendár berieme,ako samozrejmosť. Čo je to vlastne kalendár? Slovo kalendár je odvodené od starolatinskeho slova CALENDAE, čo znamená v starogréckom kalendári prvý deň v mesiaci. Kalendár popisuje vlastné základne pojmy odpozorované v prírode človekom. Základmi pre kalendár sú 3 astronomické jednotky: deň, mesiac a rok. Pre mesačný kalendar je určujúcou jednotkou synodicky mesiac – obdobie viazane za obeh Mesiac okolo Zeme. Nami používaný gregoriánsky kalendár vznikol z tzv, julánskeho, ktorý prešiel niekoľkými etapami vývoja. Podla rímskej nepodloženej tradície, prvý rímsky kalendár pochádzal od prvého kráľa a zakladateľa Ríma. Zdá sa však, že pôvody kalendára pochádzajú zo severotalianskych poľnohospodych kmeňov. Prečo som si vybrala na záverečnú prácu moj kalendár? No, dnes som o deň staršia ako včera a môžem si do neho zaznačiť čo som včera zažila, alebo veľmi dôležitý termín. A moja mamka má zajtra meniny, moja najlepšia kamarátka narodeniny,... no na to naozaj nemôžem zabudnúť. Za pomocníka som si zvolila ceruzku, farbičky a anilinky. Ja si to nepamätám, ale moji rodičia a starý rodičia určite áno, ako som sa s nimi začala zoznamovať a spoznávať. A preto aj táto téma... obrázky mojich starých rodičov.

              Saskia Kovalčíková

            • Milí budúci ZUŠkári!

              Ak máte chuť chodiť do našej ZUŠky v školskom roku 2020/2021, povedzte rodičom, že vyplnenú prihlášku na štúdium v jednotlivých umeleckých odboroch je potrebné doručiť do 31. augusta 2020.

              Elektronickú prihlášku nájdete na ľavej lište v sekcii „Elektronická prihláška“.

              Alebo tlačivo prihlášky do jednotlivých odborov nájdete  (na ľavej lište) v sekcii „Dokumenty na stiahnutie“. S prihláškou je potrebné vyplniť a odoslať aj tlačivá “Čestné vyhlásene ZUŠ“ a „Súhlas so spracovaním OÚ“.

              Vyplnené a podpísané tlačivá môžete poslať poštou na adresu školy – Spojená škola, Letná 34, Poprad, 058 01, prípadne mailom:

              Záujem o hudobný odbor: zus.zastupca.ho@ssletna.sk             

              Záujem o skupinové odbory (tanečný, výtvarný, literárno-dramatický odbor) zus.zastupca.so@ssletna.sk

            • Počas karantény

              Počas karantény nám žiačka, N. Sedliaková nacvičila tieto skladbičky. L. Streabbok: Galop.

              J. Suchy: Kocka na okne.

            • Počas karantény

              Počas karantény sa žiačka Sarah Pogranová pripravovala na prijímacie skúšky na mimoriadne štúdium na Konzervatóriu v Bratislave a takto sa jej to podarilo. Telemann: 2.časť zo Suity a mol a Allegretto od Godarda.

            • Prijímacie skúšky do ZUŠ

              Milí budúci ZUŠkári!

              Ak máte chuť chodiť do našej ZUŠky v školskom roku 2020/2021, povedzte rodičom, že vyplnenú prihlášku na štúdium v jednotlivých umeleckých odboroch je potrebné doručiť najneskôr 

              do 23. júna 2020.

              Elektronickú prihlášku nájdete tu (na ľavej lište) v sekcii „Dokumenty na stiahnutie“.

              Vyplňte ju a odošlite. S prihláškou prosíme zároveň vyplniť a odoslať aj tlačivá “Čestné vyhlásene ZUŠ“ a  „Súhlas so spracovaním OÚ“.

              Vyplnené a podpísané tlačivá môžete poslať poštou na adresu školy – Spojená škola, Letná 34, Poprad, 058 01, prípadne mailom:

              Hudobný odbor - zusletnapp.zastupca.ho@gmail.com

              Skupinové odbory - zusletnapp.zastupca.so@gmail.com

              Upozorňujeme, že vyplnená a doručená prihláška neznamená, že žiak je na štúdium prijatý, podmienkou je absolvovanie prijímacieho konania.

              Prijímacie konanie sa uskutoční v termíne od 24. augusta do 10. septembra 2020.

               

              Presný termín a čas bude zverejnený na webe najneskôr do 15. augusta 2020.

          • Prijímacie skúšky do ZUŠ
            • ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE ŽIAKOV ZUŠ

              Vážení rodičia,

              dovoľte, aby sme Vás informovali o záverečnom hodnotení žiakov ZUŠ za 2. polrok v šk. roku 2019/2020. Na základe rozhodnutia riaditeľa školy po prerokovaní s Pedagogickou radou ZUŠ z dňa 13.5.2020, bude záverečné a koncoročné hodnotenie žiakov v jednotlivých umeleckých odboroch nasledovné:

            • Žiaci z ateliéru Jany Kalixovej



              Výtvarníci z ateliéru Jany Kalixovej tvoria doma na zadané témy aj realizujú svoje vlastné nápady. Pozrite si ukážky z portrétnej tvorby žiakov 3. - 6. ročníka na témy: realistický portrét, maska, vytvor vzor pre svoje rúško, inšpirácia starými majstrami, inšpirácia popartom, autoportrét. Z techník dominovali kresba, koláž, reliéf, potešila nás práca s „novými“ médiami ako fotografia či digitálna maľba. Ďalšie práce a témy aj s menami autorov nájdete v našej digitálnej galérii na google disku  OTVORENÁ ZUŠ-ka.

            • Žiaci z ateliéru Ivety Brejčákovej

              Žiaci z ateliéru Ivety Brejčákovej tvorili doma na rôzne témy.

              Zo zadania Kubizmus, Picasso, portrét, ponúkame dva obrázky od druháčky Leušky a jeden obrázok od piatačky Dianky.
              Zadanie okno, Hundertwasser, farebný dom, predstavuje obrázok od piatačky Dominiky a prváka Tobiaska a na záver piatačka Tamarka sa pripojila k výzve našich učiteľov a v zadaní Otáznik (inšpirácia konceptom slovenského výtvarníka J.Kollera) nakreslila do otáznika všetko to, čo v tejto dobe nemôže robiť.
              Všetky práce z domácej tvorby detí môjho ateliéru je možné si pozrieť v priložených IB galériach.

            • Prijímacie skúšky do ZUŠ 2020/21

              Prijímacie skúšky na školský rok 2020/2021 sa uskutočnia v termíne od 24. augusta 2020 do 10. septembra 2020. Zriaďovateľ určí konkrétny termín prijímacích skúšok na jednotlivé druhy štúdia a odbory a základná umelecká škola oznámi termín konania prijímacej skúšky do 14 dní od obnovenia školského vyučovania v školách, najneskôr však do 15. augusta 2020 na webovom sídle základnej umeleckej  školy a verejne dostupnom mieste.

            • Galéria bez rúška

              ponúka v čase karantény návštevu virtuálnej galérie, v ktorej si môžete prehliadnuť práce našich žiakov výtvarného odboru (vo). Počas uplynulého mesiaca pedagógovia VO pripravovali rôzne výtvarné zadania, ktoré ponúkali zaujímavé možnosti na kreatívne spracovanie tém počas tohto obdobia. Nová situácia ponúkla nové témy z prostredia našich bytov, bytoviek, domov a záhrad, ale aj inšpirácie výtvarnými dielami. Zároveň nás netradičná situácia naučila hľadať netradičné postupy a cesty výtvarného sprostredkovania a spracovania.

            • „Učíme z domu“ v hudobnom odbore

              Milí naši hudobníci

              Keďže do našich životov vošiel nepozvaný hosť menom „Covid 19“, nezostalo nám nič iné, len sa s daným stavom popasovať. Preto sme od začiatku zrušeného vyučovania hľadali najoptimálnejší spôsob, ako s Vami zostať v pravidelnom kontakte a pokračovať v našej spoločnej práci. Teraz, keď prešiel určitý čas, radi by sme sa s Vami podelili o pár momentov z „domáceho učenia“. Rovnako sme pre Vás ešte vytvorili záložku „Hudobné inšpirácie“ (vľavo), kde môžete sami, príp. spolu s rodičmi objavovať krásu hudby a zaujímavé inšpirácie.

      • Lorem ipsum dolor

          • Morbi volutpat enim
          • Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor eu est sagittis cursus sed eu ex. Suspendisse bibendum dignissim justo. Aliquam vestibulum magna at iaculis eleifend. Sed mattis ligula et sem egestas rutrum. Vestibulum

          • Placerat ipsum
          • Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor eu est sagittis cursus sed eu ex. Suspendisse bibendum dignissim justo. Aliquam vestibulum magna at iaculis eleifend. Sed mattis ligula et sem egestas rutrum. Vestibulum

          • Aliquam congue fermentu
          • Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor eu est sagittis cursus sed eu ex. Suspendisse bibendum dignissim justo. Aliquam vestibulum magna at iaculis eleifend. Sed mattis ligula et sem egestas rutrum. Vestibulum

          • Placerat ipsum
          • Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor eu est sagittis cursus sed eu ex. Suspendisse bibendum dignissim justo. Aliquam vestibulum magna at iaculis eleifend. Sed mattis ligula et sem egestas rutrum. Vestibulum

          • Morbi volutpat enim
          • Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor eu est sagittis cursus sed eu ex. Suspendisse bibendum dignissim justo. Aliquam vestibulum magna at iaculis eleifend. Sed mattis ligula et sem egestas rutrum. Vestibulum

          • Aliquam congue fermentu
          • Etiam lacinia feugiat libero, quis sodales metus porta quis. Proin maximus feugiat ipsum id rhoncus. Donec quis dolor eu est sagittis cursus sed eu ex. Suspendisse bibendum dignissim justo. Aliquam vestibulum magna at iaculis eleifend. Sed mattis ligula et sem egestas rutrum. Vestibulum

    • Kontakty

      • Spojená škola – Základná umelecká škola, Letná ulica 3453/34, Poprad
      • Letná ulica 3453/34, 058 01 Poprad Slovakia
      • 37876899
      • 2021671795
      • PhDr. Peter HUSÁR riaditeľ školy tel.: 052/789 51 82 riaditel@ssletnapp.sk gsm: 0910 945 955
      • Mgr. et Mgr. Eva Gnebusová zástupca riaditeľa pre hudobný odbor tel.: 0911 094 816 zus.zastupca.ho@ssletnapp.sk
      • PaedDr. Mariana Sabaková zástupca riaditeľa pre skupinové odbory (tanečný, literarno-dramatický, výtvarný) tel.: 0911 890 038 zus.zastupca.so@ssletnapp.sk
    • Prihlásenie